Google dokazao da bilo koja iPhone aplikacija s pristupom kameri može potajno snimati i slikati

Ovo je prilično uznemirujuće. Googleov inženjer Felix Krause je upozorio na postavku privatnosti u Appleovom iOS-u koji iPhone aplikacijama omogućuje dozvolu za snimanje fotografija i videozapisa bez vašeg znanja.

Krause je pojasnio da provodi svoje istraživačke radove tijekom radnog vremena i neovisno o Googleu, prenosi TNW. Također je važno za znati da se ne radi o bilo kojim aplikacijama, već samo o aplikacijama kojima je omogućen pristup kameri.

Istraživač napominje da, ukoliko se odobre dozvole za pristup kameri, aplikacije će imati pristup i prednjoj i stražnjoj kameri vašeg uređaja. Aplikacije mogu fotografirati ili snimati u bilo kojem trenutku, te mogu odmah uploadati taj sadržaj i pokrenuti detekciju lica u stvarnom vremenu kako bi pročitali izraze vašeg lica.

Sve to bez ikakve obavijesti ili naznaka da vaš iPhone radi slike vašeg lica. Nema zvuka, nema svjetla, nema LED-a.

Krause je podijelio i kratku demonstraciju ovog problema na YouTube-u. Pogledajte ispod:

Najgore od svega je što bi ova postavka sigurnosti i trebala raditi na ovaj način, barem je tako zamišljeno. Vrlo vjerovatno će i ovaj slučaj ispasti kao i mnogi do sada: “To je značajka, a ne bug”.

Ako netko odluči iskoristiti ove dozvole može doći i do drugih, odnosno postojećih fotografija na vašem uređaju.

Krause kaže da ne možete puno učiniti kako biste to spriječili; iako postoji nekoliko mogućnosti, niti jedna od njih ne daje dobro korisničko iskustvo.

Jedna mogućnost je opremiti fotoaparat poklopcem. Na Amazonu možete pronaći brojne takve dodatke. To ili u bilo kojem trenutku možete opozvati pristup fotoaparatu za sve aplikacije – ali ne i bez žrtvovanja nekih funkcija aplikacije u međuvremenu, poput slanja fotografija izravno iz aplikacija.

Nadamo se da će Apple pronaći neko rješenje za ovaj problem i zaštititi svoje korisnike.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook