Kako uslikati munju sa smartphoneom?

Ne znam da li i vi volite gledati grmljavinske oluje kao i ja, ali sigurno ćete se složiti da bi bilo lijepo imati u svojoj kolekciji fotografije munja po noćnome nebu. U zadnje vrijeme česte su grmljavinske oluje po cijeloj Hrvatskoj, a vjerovjatno će ih biti još puno kroz cijeli ljetni period – tako da je ovo idealno razdoblje za pokušaj slikanja munja.

Slikanje munja je težak posao čak i za profesionalne fotografe, jer zahtjeva dodatanu opremu, pripremu i podešavanja. Ipak, postoji rješenje u obliku aplikacije za sve one koji nemaju tu profesionalnu opremu već samo Android uređaj.

Radi se o besplatnoj aplikaciji za android telefone Lightning Camera (nažalost nije dostupna za iOS) i ona funkcionira vrlo jednostavno:

1) Usmjerite kameru telefona prema oblaku gdje očekujete munju (najbolje na nekom postolju)

2) Nakon što se munja pojavi pritisnite okidač

3) Aplikacija će vam ponuditi slike koje je uslikala prije nego što ste pritisnuli okidač

Princip rada se zasniva na stalnom slikanju i brisanju slika do trenutka kada pritisnete okidač. Nakon što ste vidjeli munju i kliknuli na slikanje, aplikacija prikazuje posljednjih nekoliko slika, a količinu slika, tj. vremenski period, možete sami podesiti unutar aplikacije.

Istu opciju ima Galaxy S7 (i noviji) telefon u svojoj aplikaciji za kameru – Motion Photo. Kada se ova opcija uključi, kamera čuva kratku video snimku događanja prije slikanja slike. Može se sačuvati cijela snimka u video formatu ili se izdvojiti posebna slika.

Primjer korištenja Lightning aplikacije: možete namjestiti da snima posljednjih 5 sekundi i u tom slučaju će ona sačuvati oko 87 slika, što će u konačnici zauzeti oko 721 MB (ako ih sve sačuvate). Naravno, izabrat ćete najbolje slike, a ostatak izbrisati. Također možete omogućiti stalni fokus ili možete sami fiksirati fokus i možete podesiti osvetljenje. I to su uglavnom sve opcije.

Što se kvalitete tiče, ova aplikacija ograničava slike na FullHD, tj 1920 x 1080px.

Naravno da je bolje imati telefon s dobrom kamerom kako bi slika ispala što bolje. I ne očekujte kvalitetu kao kod profesionalnih fotoaparata, ovo je tako samo da uslikate munju i imate uspomenu i pokažete prijateljima. Sretno!

Pročitajte još:

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook