Kako koristiti Google Photos?

Google Photos- za one koji vole slikati!

Vjerojatno ste do sada već čuli za Google Photos. Vaši frendovi, obitelj, kolege na poslu je možda već koriste i ponekad pohvale. Ona vam olakšava backup slika, njihovo pretraživanje, slaže GIF-ove i videe bez vašeg djelovanja.

Prave upute za korištenje teško ćete naći, pa ćemo vam mi malo opisati kako se “barata” ovom aplikacijom, kako biste ju bolje upoznali.

PRIJELAZ NA GOOGLE PHOTOS

Ako ste korisnik iPhonea, slobodno instalirajte Google Photos aplikaciju na vaš uređaj i slike iz galerije će se automatski backupati. Ukoliko se pak služite Mac-om, instalirajte aplikaciju na desktop i odaberite folder sa slikama koji želite backupati. Android korisnici je vjerojatno već imaju na svome uređaju.

Koristite neki od Clouda za spremanje slika? E, tu može biti malih problema prilikom backupa istih putem Google Photo aplikacije, jer postoji šansa da ne prepozna materijal sa Clouda.

U slučaju korištenja iClouda morate napraviti ovo:

  • iOS: Settings > [your name at the top of the screen] > iCloud > PhotosSelect “Download and Keep Originals”
  • Mac: Open Photos app. Choose Photos > PreferencesSelect “Download Originals to this Mac”
  • Windows: Opisano na ovom linku.

Za Flickr korisnike upute su opisane ovdje. Ne možemo vam obećati da će to biti lagan i brz proces, pogotovo ukoliko se radi o više materijala sa više detalja (naslovi, opisi i dr.). Ustrajte i to napravite, isplatit će se kasnije.

Korisnici Windowsa/Maca, koji spremaju slike i videe u obične foldere, neće imati težak posao, Google Photo Uploader će to jednostavno riješiti.

BIRAJTE ŠTO ŽELITE BACKUPATI, KADA I KOJE KVALITETE

Google Photos automatski backupa slike i videe koje uslikate svojim smartphoneom. Kada prvi put postavljate aplikaciju, imat ćete dvije opcije postavljanja kvalitete: optimizirano i originalno.

Optimizirana kvaliteta bacupanih slika i videa je dobar izbor ukoliko iste želite dijeliti online putem, odnosno e-mailom, socijalnim mrežeama i drugo. Ako ste pak polu-profesionalac pri čemu želite da vaše, ne tako kvalitetne slike, ne izgube dodatno na kvaliteti, izabrat ćete original. To će, naravno, i zauzeti više prostora na mjestu za pohranu, koje na vašem Google računu iznosi 15Gb.

Još su tu brojne druge opcije koje možete odabrati prilikom backupa vaših materijala. Možete odabrati da se backup obavlja samo kad ste na Wi-fiju, ili kad se vaš mobitel puni, tako da vam kasnije ne “pojede” svu bateriju. Svakako odaberite Wi-fi backup za vaše videe.

Ako želite backupati sliku ili video koji se nalaze u datoteci koja nije sinkronizirana sa Google Photos, možete to napraviti ručno. Otvorite sliku, stisnite tri točkice u gornjem desnom kutu i odaberite “Backup now”. Isto možete napraviti za više slika (videa) istovremeno.

POMOĆNI ASISTENT

Najbolji dio ove aplikacije je njezina samostalnost. Jako puno stvari radi a da od vaš ne traži ikakav trud. Bili ste za vikend na putovanju? Google Photos će to prepoznati po specifičnoj lokaciji i stvoriti album s grupiranim slikama. Ako uslikate niz slika jednu za drugom, složit će vam sam GIF od njih. Uz to, radi i videe sa glazbenom pozadinom, kolaže i filtrirane verzije vaših snimaka.

Ove automatske kreacije se prikazuju na Asistent baru, gdje možete birati da ih spremite ili maknete ukoliko je asistent napravio nešto krivo. A to se zna dogoditi!

Kako sakriti osobu sa Google Photosa:

  1. Stisnite na Search bar
  2. Proširite sekciju sa slikama ljudi u vašem spremištu
  3. Pritisnite i zadržite na osobi koju ne želite vidjeti
  4. Pritisnite “Hide” u gornjem desnom kutu

To je dobro u slučaju vašeg bivšeg partnera, kojeg više ne želite vidjeti, a postoji mogućnost da ih Google Photos uključe u sadržaj napravljen za “prisjećanje na ovaj dan”.

OPCIJA PRETRAGE – SKORO PA SAVRŠENO?

Ako želite nekoga nagovoriti da počne koristiti Google Photos, samo otiđite na opciju Pretrage. To možete napraviti za neke klasične slike, poput selfija ili slika od prošlog izlaska. No, ono što je ovdje zaista fascinantno jest popis objekata koje ova aplikacija identificira na svakoj slici. Od određenih osoba iz vašeg privatnog života, životinja, objekata, evenata (koncerata), do sitnih detalja poput marke vašeg automobila sa slike. Sve to Photos mogu spremati u ogromnu biblioteku velikom brzinom. Rezultati pretraživanja su jako dobri, iako i tu ponekad ima iznimki.

 

Možete pretraživati i po tipu sadržaja, poput GIF-ova, videa, 360° slika, screenshotova i dr.

NAPRAVITE VLASTITE GIFOVE I FILMOVE

Ne morate se oslanjati samo na aplikaciju, možete stvarati vlastiti sadržaj. Tako GIF-ove možete napraviti od slika koje sami odaberete pritiskom znaka “+” pored svake slike koju želite ubaciti, zatim odaberete animaciju i gotovi ste.

GIF-ovi su hit među mladima, ali stariji članovi vaše obitelji bi mogli preferirati slaganje videa, odnosno filmova. Morate odabrati opciju stvaranja filma, odabrati slike odnosno videe koje želite uključiti, pritisniti “+” znak i odabrati opciju film.

DIJELJENJE ALBUMA

Ako imate želju podijeliti slike sa vjenčanja ili noćne zabave sa svojim prijateljima, Google Photos će vam u tome dosta pomoći. Odaberite album koji želite podijeliti, pritisnite “Share” ikonu, pa upišite ime ili mejl primatelja. Možete i uključiti opciju “Shared album”, pa će i vaši prijatelji moći istoga ispunjavati slikama.

Ukoliko su oni Google Photos korisnici, podijeljeni album mogu preuzeti preko aplikacije ili mejla. Primatelj u svakom slučaju mora imati Google račun da bi sudjelovao u punjenju albuma, ali svatko tko ima link ga može vidjeti, čak i skinuti. Radi toga morate malo opreznije dijeliti link, u protivnom ćete ručno upisivati popis Google računa za blokiranje pregleda.

OSLOBAĐANJE SLOBODNOG PROSTORA

Memorija na mobitelu bi vam se mogla puniti vrlo brzo, stoga ćete morati brisati backupani materijal kako biste oslobodili prostor. Postupak je relativno jednostavan:

  1. Otvorite bočni menu
  2. Odaberite “Free up space”
  3. Google će prepoznati koji je sadržaj backupan i isti će vam predložiti za brisanje. Pritisnete “Remove” gumb i sadržaj izbrisan

Evo nadamo se da smo vam malo približili ovu aplikaciju, ostalo je na vama.

Uživajte!

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook