AI glasovni asistenti sve pametniji – Alexa naučila preko 15,000 vještina!

Sve popularniji pametni kućni asistenti, čije su se proizvodnje prihvatili gotovo svi jači igrači na informatičkom tržištu, postaju sve pametniji. Zaključak smo donijeli na temelju najnovije izjave iz kompanije Amazon, po kojoj je Alexa, njihova glasovna platforma, do sada naučila preko 15,000 vještina.

Veliki je to pomak u odnosu na Googleov asistent i Microsoftovu Contanu, ponajviše u samoj brzini učenja. Brojka od 15,000 naučenih “skilova” je ostvarena u lipnju ove godine, što je porast od 23% u odnosu na prethodni mjesec. U siječnju je Alexa poznavala “samo” 10,000 vještina, a u listopadu 2016. godine nešto više od 3,000.

Amazon je dosta ozbiljno shvatio ovaj segment tržišta i brzim učenjem nastoji održati dominaciju, što iznosi 70% udjela na tržištu. Dodatno ubrzanje učenja je potaknuo Apple najavom svog novog proizvoda – HomePoda potpomognutog Siri asistentom. Iako trenutno nema velikih izgleda u borbi s Amazonovim proizvodima, nikad se ne zna što je Apple spreman smisliti u narednim godinama.

Developeri “skilova” ostvaruju novčane nagrade za svoj doprinos, ali nema pravog alata kojim bi uspjeli naplatiti ugrađene aplikacije, kao ni alata za praćenje urednog i pravilnog rada aplikacija. Trenutno se na to ne pazi puno jer se samo tržište još razvija.

Da ne bi sve bilo tako bajno, imamo i drugu stranu priče. Naime, CNBC je prenio izvještaj analitičara u kojem piše da su glasovni asistenti, uključujući Amazonovu Alexu, i dalje nesposobni održati pametnu konverzaciju s ljudima. Baš nas zanima kako bi ispao naš razgovor s njom i tko bi tu ispao pametan. Iskreno se nadamo da ćemo to uskoro uspjeti ispitati!

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook