Apple TV 4K – sve što trebate znati!

apple tv

Prošlo je skoro 2 godine od zadnje verzije Apple TV-a i svijet se televizije od tada dosta promjenio. Sa sve raširenijim 4K TV-ima, stari Apple TV izgledao je malo “not up to date”.

Prije nekoliko dana, na Appleovom launch eventu, predstavljen je i novi Apple TV 4K! Službeno u prodaju kreće 22. rujna, a već od 15. je dostupan za preorder.

Postojeći full HD Apple TV ostati će i dalje u prodaji (što naravno ima smisla budući da još uvijek nemaju svi 1080p display pri ruci).

Mogućnosti i specifikacije

Što se tiče dimenzija i fizičkog izgleda, čini se da su ostali isti kao i kod prethodnika. U unutrašnjosti nalazi se A10 Fusion, isti chip koji se nalazi i u iPad Prou. Također, iz Applea tvrde da je CPU duplo brži, a GPU 4 puta brži nego prije.

Dolazi u 2 opcije: 32 i 64 GB memorije.

Kako i samo ime kaže, glavna značajka novog Appleovog TVa je 4K Ultra HD rezolucija (2160p). Drugim riječima, to je 4 puta više piksela od Full HD-a – ukupno oko 8,3 milijuna, što znači veću jasnoću i oštrije detalje slike.
Osim 4K, bitna značajka je i HDR (High Dynamic Range) koja daje širi spektar boja i kontrasta u usporedbi s običnim videom. Razlika svjetlosti i sjena sad je još veća što donosi realističniju i uvjerljiviju performansu slike.
Kad već govorimo o HDR-u, Apple TV podržava ne samo HDR 10 standard, već i Dolby Vision. To je superiornija verzija HDR-a, koja koristi dinamičke metapodatke; drugim riječima, optimizira sliku na razini okvira!

apple tv

Apple je nedavno počeo na iTunes dizati 4K/HDR sadržaje, te su potvrdili da se takav sadržaj neće dodatno naplaćivati (cijene ostaju iste kao dosada). Postojeći kupljeni sadržaji u full HDu biti će automatski upgradeani u višu rezoluciju bez dodatnog troška. 4K sadržaji također će biti dstupni na Netflixu i Amazon Videu.

Kad smo kod konekcija, sadrži HDMI 2.0a port, Gigabit Ethernet i IR reciever, podržava 802.11ac dual band Wifi, te Bluetooth 5.0.
apple tv

“Siri upravljač” je i dalje tu, tako da glasovnom naredbom u daljinski upravljač Siri donosi tražene filmove i serije direktno na ekran. Kompatibilnost sa Siri također znači i Apple Homekit integraciju (mogućnost kontroliranja pametnih kućanskih uređaja, uključujući i nadolazeći Apple HomePod).

Cijena

Evo koliko će Apple TV 4K koštati u SAD-u i UK-u: za verziju od 32 GB cijena je 179 dolara / 179 dolara, a za 64 GB verziju 199 dolara / 199 funti.

Starija verzija Apple TV-a prodavat će se i dalje po cijeni od 149 dolara / 149 funti za 32 GB verziju.

Izvor: trustedreviews.com

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook