5 stvari koje trebate znati o Qualcommovom novom Snapdragonu 845

Postoji niz značajnih napretka u novom procesoru

Qualcomm je najavio svoj novi Snapdragon 845 procesor na svom Hawaii Tech Summit-u jučer, ali sve do danas nije otkrivao nove detalje.

Iako skok od 835 do 845 može izgledati malen, ali postoji niz značajnih napretka u sljedećem procesoru tvrtke.

Ovdje su neke od najvećih promjena za koje trebate znati.

Brži je, ali ne samo u procesorskoj brzini

Naravno, svaka generacija procesora je brža od zadnje verzije, ali čini se da se Qualcomm manje usredotočuje na sirovu CPU brzinu i više na ostale aspekte Snapdragon platforme, kao što su GPU i AI.

U stvari, novi grafički čip Adreno 630 30 posto je brži i 30 posto učinkovitiji. Qualcomm također kaže da će 845 pružiti tri puta bolje performanse za AI zadatke u odnosu na njegovog prethodnika.

To ne znači da se CPU nije popravio. Qualcomm kaže da su performanse jezgre Kryo 385 25 posto brže. To znači da ćete dobiti još nekoliko sati vijeka trajanja baterije.

Na prvi pogled, izgleda da 845 još uvijek neće biti dovoljan da zaustavi Appleov zvjerski A11 bionik u sirovoj procesorskoj moći, ali ima više modernih smartphone čipseta od brzine CPU-a.

Postoje brojna poboljšanja fotoaparata, posebno za video

Postoji hardverski ubrzana podrška za Ultra HD Premium snimanje – 4K, HDR standard – na 60 fps, što znači da možete napraviti malo usporeno 4K snimanje. Tehnički, procesor će čak podržati snimanje 16 MP fotografija na 60 fps, uz pretpostavku da hardver kamera to može pratiti.

Poboljšana je svjetlost zahvaljujući stabilizaciji slike i novim algoritmom koji je u stanju održavati više pojedinosti prilikom primjene smanjenja smetnji u slabom osvjetljenju i / ili sjenovitim područjima.

845 uključuje hardversku podršku za Cinemagraphs, s imenom “ImMotion”. Ako niste upoznati, Cinemagraphs je kombinacija fotografija i videozapisa na kojima se kreće samo jedan dio slike.

VR se približava high-end headsetu (slušalicama i naočalama)

Poboljšana procesorska snaga i grafika u 845 znači veću fleksibilnost u VR aplikacijama. Snapdragon 845 uključuje izvornu podršku za Room-Scale VR. To znači da, kao i HoloLens, moći ćete se kretati virtualnim svijetom koji emulira vašu sobu, a ne samo pomicati i gledati oko proizvoljnog prostora.

Grafika će izgledati puno bolje, zahvaljujući “Adreno foveation” i podršci praćenja očiju. Vidjeli smo “Adreno foveation” na naprednijem headsetu, kao što je Oculus Rift, ali tehnologija u osnovi iskorištava činjenicu da je samo mali dio vašeg vidnog polja oštar u svakom trenutku, tako da najviše detalja prikazuje u središnjem dijelu. Čip će uključivati podršku za praćenje očiju, tako da će vaš VR headset moći prikazati detalje u bilo kojem dijelu prizora koji gledaju vaše oči.

Snapdragon 845 također uključuje podršku za praćenje ruke, omogućujući vam da izvodite geste.

Wireless

Snapdragon 845 bi trebao biti u mogućnosti pružiti 20 posto bolji signal i prosječne LTE brzine s novim X20 modemom – podržava do 1,2 GBps, ili dovoljno brzo za preuzimanje 3 GB filma za 3 minute. Qualcomm kaže da je poboljšanje Wi-Fi performansi od velike važnosti, pogotovo danas kada oko nas postoji sve više mreža.

No, možda najkorisnija poboljšanja dolaze za Bluetooth slušalice. Obično Bluetooth audio zahtijeva slanje signala na jednu slušalicu, koja tada mora prenijeti informacije drugoj slušalici. Tu se gubi puno energije baterije, pa će Bluetooth 5 slušalice sada moći izravno emitirati zvuk na svakoj pojedinačnoj slušalici, i to uz 50% poboljšanja u trajanju baterije.

To ne pomaže puno u ovom trenutku, s obzirom da je velika većina bežičnih slušalica još uvijek na Bluetooth 4.x, ali ipak to je dobrodošlo poboljšanje.

Sigurniji je

Snapdragon 845 uključuje potpuno novu jedinicu za obradu podataka koja je u osnovi sposobna funkcionirati kao izolirani trezor.

Sadrži vlastiti mikroprocesor, vlastitu memoriju, vlastiti generator slučajnih brojeva, vlastiti kriptografski dekoder i izoliran je od ostalih čipova.

Teoretski, čak i ako je ostatak vašeg telefona ugrožen na razini softvera ili hardvera, hakeri neće moći pristupiti jedinici za obradu podataka – iako će, naravno, proizvođači morati prvo izgraditi podršku.

Dok su poboljšanja procesora uvijek cijenjena, pravi test Snapdragon 845 doživjeti će kada se počne ugrađivati u prve telefone.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook