Samsung razvio novi materijal s kojim će se baterije puniti 5x brže

Samsungov napredni institut za tehnologiju (SAIT) razvio je novi materijal za gradnju baterija, napravljen od “grafenske kugle”, koja bi mogla potaknuti brzinu punjenja do pet puta brže od današnjih litij-ionskih baterija.

Ali koliko je zapravo brz ovaj novi materijal? Pa, u teoriji, ovaj grafenski kuglasti materijal treba oko 12 minuta kako bi se napunio do 100%.

Grafen je 2D-materijal koji se dugo smatra čudnim materijalom zbog svoje kombinacije jedinstvenih svojstava. Grafen je, između ostalog, jaki, izdržljivi i vrlo vodljivi materijal.

Istraživači SAIT-a razvili su mehanizam koji omogućava da se grafen sintetizira u 3D oblik pomoću silicijevog dioksida (SiO2).

Samsungov novi materijal za bateriju mogao bi predstavljati napredak u tehnologiji baterije koju mnogi čekaju, jer je tehnologija u osnovi ostala ista već nekoliko desetljeća.

Litij-ionske baterije napajaju mnoge naše uređaje, od pametnih telefona i pametnih naprava do električnih vozila (EV). Baterije također igraju ključnu ulogu u kućnim napajanjima.

Uz povećani kapacitet, brže vrijeme punjenja jedno je od poboljšanja koje je prijeko potrebno današnjim baterijama.

Osim bržeg punjenja, baterije izgrađene od grafena mogu ostati stabilne i na većim temperaturama, navode istraživači SAIT-a koji objavljuju pojedinosti o svom radu, a to je vrlo važno za sigurnost električnih automobila.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook