Space 360 – prvi sferični VR teatar na svijetu!

teatar

Ako je vaša prva asocijacija, kao i naša bila: ovo mora da je u Japanu!, pogriješili ste!

Gwangju National Science Museum i Korea Hydro & Nuclear Power Co., u suradnji s kompanijom Front Pictures, koja je bila odgovorna za softverski sio projekcije, realizirali su prvi sferični projekcijski teatar (360 stupnjeva!) pod nazivom Space 360!

teatar

Lociran u Gwangju, u južnoj Koreji, Space 360, teatar je dizajniran kako bi transformirao doživljaj publike i podignuo ljestvicu nevjerojatno visoko!

Govorimo o promjeru od 12 metara. Kada posjetitelji kroče unutra, stakleni mostić vodi ih u centar sfere/kugle, a tokom projekcije cijelo vrijeme se nalaze na staklenom podiju kako bi mogli uživati u svakom djeliću projekcije. Teatar zaprima 45 posjetitelja u jednoj turi. Malo je reći da je ovaj teatar postavio temelje za projekcije nove generacije!

Za vrijeme trajanja 15-minutne projekcije, doista izgleda kao da se gledatelji nalaze u nekom drugom svijetu koji im omogućava viđenje realnosti iz raznih perspektiva. Svemir, let, plivanje, vraćanje u doba postanka Zemlje – Space 360 ima zadatak zabaviti i educirati posjetitelja. I što je najbolje, ne zahtijeva VR naočale!

Fron Pictures, inače kompanija iz Ukrajine, iza sebe ima brojne uspješne projekte u dizajniranju softvera za planetarije i razne polusferične teatre, no za Space 360 su bili suočeni s izazovom koji je od njih zahtijevao potpuno unikatan spoj tehnologije i inžinjerskih rješenja. Konvencionalni planetariji i teatri smještaju publiku duž promjera, a publika uživa u projekcijama koje se događaju iznad njih.

teatar

Vitaly Slyusarenko, jedan od izvršnih direktora kompanije, izjavio je kako je najteži zadatak bio pozicioniranje projektora kako posjetiteljima ne bi smetalo svjetlo tokom projekcije te rješavanje problema bacanja sjena i maksimiziranja rezolucije na toliko velikoj površini (450 kvadratnih metara!). 12 modernih Barco LP projektora učinilo je posao!

teatar

Space 360 otvoren je u rujnu 2017., a ulazak se plaća nešto više od 2 $. Posjet je moguć tijekom cijele godine!

Kako izgleda možete pogledati u videu:

Izvor: AV Magazine

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook