Bitcoin nastavlja padati – cijena mu pala ispod 8.500$

Bitcoin je danas zabilježio najnižu vrijednost od kraja studenoga prošle godine. U vrijeme pisanja članka vrijedi nešto više manje 8.500$, a pad cijene je došao nakon informacija o indijskim planovima povećane regulacije te kriptovalute, kao i potencijalnih manipulacija cijenom na Bitfinexu, Bitcoin mjenjačnici koja je uključena u CoinDeskov cjenovni index.

Svi oni koji su kupili Bitcoin po cijeni od 20.000$ krajem prosinca prošle godine, ovih dana s nevjericom gledaju konstantan pad cijene najpopularnije svjetske kriptovalute. O stvarnim razlozima pada možemo špekulirati, ali se pretpostavlja ih je nekoliko.

Jedan je svakako najava indijskog ministra financija Aruna Jaitleya o planovima zabrane korištenja Bitcoina i ostalih kriptovaluta kao sredstava plaćanja. Iako to tržište nije toliko važno poput onog npr. južnokorejskog, svakako ima utjecaja na povjerenje u ovu kriptovalutu.

Drugi razlog koji se spominje u medijima su poslovne kombinacije Bitfinexa, jedne od važnijih mjenjačnica za nabavu Bitcoina. Naime, regulatori promatraju stvarnu vezu Bitfinexa i Tethera, kriptovalute vezane za američki dolar, a koja se dobrim dijelom koristi za kupnju Bitcoina. Sumnja se u stvarnu solventnost te kriptovalute (odnosno, jeli ona uopće podržana dolarom), iz čega proizlazi sumnja u to da Bitfinex jednostavno stvara Tether iz ničega kako bi preko njega kupovao Bitcoin, što posljedično podiže cijenu samog Bitcoina.

Bilo kako bilo, nalazimo se na prekretnici: dolazi li kraj “bitcoinmaniji” ili je pravo vrijeme za kupovinu?

Izvor: Fortune

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook