Rudarenjem Bitcoina potroši se više struje od 159 država!

Rudarenje najpoznatije kriptovalute potroši nevjerojatnu količinu struje, veću nego što Hrvatska potroši na godišnjem nivou!

Svaki novi Bitcoin novčić stvara se rješavanjem kompleksnih kriptografskih problema, što se naziva “rudarenjem”, pri čemu se troši značajna količina električne energije. Prema objavi britanskih medija, do sredine studenog 2017. godine na rudarenje Bitcoina potrošeno je više struje nego što je godišnja potrošnja svake od 159 država!

Istraživanje je obavila britanska tvrtka PowerCompare, koja je otkrila da rudarenje Bitcoin novčića za prvih 10 mjeseci 2017. godine prelazi godišnju potrošnju Irske, ali i još 158 država, među kojima su gotovo sve afričke zemlje.

Ukupna potrošnja energije za stvaranje kriptovalute je oko 29.05 TWh, dok je potrošnja Irske (godišnje) oko 25 TWh. Bitcoin je za isti period potrošio više struje nego Hrvatska (godišnje oko 17 TWh) na godišnjem nivou, ali i većina naših okolnih zemalja.

Bitcoin se rudari bolje na jačim i bržim računalima, s boljim hardverom, koji naravno troše puno više struje od “normalnih” računala. Danas postoje pravi “rudnici” ove najpoznatije kriptovalute širom svijeta. Ovi rudnici su sastavljeni od točno određenih komponenti, sposobnijih da rudare Bitcoin brže te na taj način doslovno proždiru energiju. Trenutno, veliki “rudari” se pokušavaju preseliti u Kinu, gde je cijena električne energije najpovoljnija u svijetu. U Kini je trenutno i najveća potrošnja električne energije, koja je procijenjena na oko 5,920,000,000,000 kilovat-sati godišnje.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook