Što će se dogoditi s Bitcoinom u 2018.?

Cijena Bitcoina pada, ali godina je tek počela

Početkom 2017. godine jedan Bitcoin vrijedio je manje od 1.000 dolara. Kako se godina bližila kraju, digitalna je valuta skočila na skoro 20.000 dolara i očekivao se daljni rast. Čestitke svima koji su rudarili Bitcoin ili kupili kada je vrijedio mnogo manje i suosjećanja sa svima ostalima koji su propustili ovaj trend.

No, hoće li Bitcoin nastaviti svoj marš? Trenutno izgleda da neće. Dok se na Bitcoinu stvara i gubi mnogo bogatstva, još uvijek nije ni blizu zamjeni novca.

Zbog nestabilne vrijednosti je gotovo nemoguće iskoristiti Bitcoin za stvarnu kupnju bilo čega. Primjera radi , Steam – platforma za kupovinu igara – je prestala prihvaćati Bitcoin jer je jednostavno previše problema. Dakle, dok Bitcoin može popuniti nečije bankovne račune, ne pomaže izgraditi decentralizirani sustav valute kojem su se nadali njegovi tvorci.

Koliko je sigurno koristiti kriptovalute kao što je Bitcoin? Hoće li Bitcoin pasti u 2018.?

Kriptovalute rade na isti način kao i sustavi e-plaćanja kao što je PayPal, što znači da su ranjivi na iste probleme. Ipak, kod Bitcoina je vjerovatnije da će se češće događati ti problemi, a tu su i rizici koji su jedinstveni za kriptovalute.

Jedan od uobičajenih problema je obična krađa. Pretpostavimo da prenosite novac prijatelju. Precizno kopirate njegovu adresu, ali zlonamjerni program zamjenjuje adresu s drugom, preusmjeravajući vašu uplatu.

Nisu svi korisnici dovoljno oprezni da bi provjerili adresu nakon kopiranja, pogotovo ako je adresa dugačak niz znakova.

Naravno, tradicionalna banka ili platni sustavi također su podložni napadu hakera – ali s tradicionalnim sustavom, postoji dobra šansa da možete otkazati prijenos. Ako ste žrtva krađe kriptovalute, ne možete se žaliti baš nikome. Ono što se događa s Bitcoinom ostaje u Bitcoinu.

Drugi problem je gubitak ili krađa novčanika. Većina korisnika ima svoje novčanike (wallete) na svome računalu, što znači da se mogu ukrasti pomoću zlonamjernog softvera ili izgubiti ako se tvrdi disk pokvari.

Zbog tih razloga, korisnici stvaraju kopije svog tajnog ključa i kupuju USB hardverski novčanik.

Tradicionalno internetsko bankarstvo nastoji nametnuti veće sigurnosne mjere, kao što je provjeravanje autentičnosti s dva faktora i potvrđivanje transakcija pomoću SMS-a s jednokratnom upotrebom lozinke, kako bi dodatno zaštitili korisnike.

Zaključak

Još uvijek se ne zna u kojem smjeru će se razvijati Blockchain tehnologija koja stoji iza kriptovaluta i zbog toga je nemoguće predvidjeti što će se dogoditi s ovom nestabilnom valutom, ali očekujte puno drame!

Također moramo računati na to da države nisu uvele svoje regulative (trenutno je jasno da u Hrvatskoj ako profitirate od kriptovalta morate platiti porez na dobit). Banke koje imaju ogromnu moć i iako je dosta banaka već investiralo u razne valute, također nisu iznjele svoje konkretne stavove.

Sve će to jednog dana utjecati na Bitcoin i kriptovalute, a u kojem smjeru će otići ostaje nam tek za vidjeti.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook