Tržište kriptovaluta eksplodiralo, što nas očekuje?

Ulagati u kriptovalute ili ne?

Prvog travnja 2017. godine, tržište kriptovaluta je vrijedilo nešto više od 25 mlrd.$. Nakon samo dva mjeseca, ukupna vrijednost tržišta je probila granicu od 100 mlrd.$, što znači da se u samo 60 dana vrijednost učetverostručila. Što se događa?

Vodeća kriptovaluta, Bitcoin, je dospjeo na naslovnice neočekivano velikim porastom svoje vrijednosti, koja sada iznosi oko 2.600$, 160% više nego početkom travnja. Ali, Bitcoin nije jedini koji je zabilježio nagli porast vrijednosti, već praktički cijelo tržište.

Svatko tko je uložio u Bitcoin prije nekoliko mjeseci može slaviti, a za one koji to tek misle napraviti, ovaj nagli rast nije dobar signal. Problem je u tome što se kroz povijest ponavlja da ono što ostvaruje super brzi rast – naglo pada, barem ako ćemo gledati tržište dionica (koje je sada postalo jako slično kriptovalutnom).

Jaboc Eliosoff, trgovac kriptovalutama, u intervjuu za Bank Innovation je rekao: “Čimbenik broj jedan u općem porastu cijena je samo još jedan od kriptovalutnih periodičnih mjehurića: pogledajte studeni 2013., ožujak 2013, srpanj 2011. Mnogo kovanica koje očigledno nemaju vjerodostojan dugi rok ili vrijednost (poput klasičnog primjera Dodgecoina), postavili su nove vrhunce tijekom ove pomame – to je loš znak”.

TREND RASTA – DO KADA?

Bilo da je riječ o povijesnom presedanu,  monopolu na investiciju ili nečem trećem, sve je izglednije da će rast kriptovaluta doživjeti kraj, što ne mora značiti da one nemaju potencijala postati jak igrač, ako ne i jedini u budućem svijetu financija.

Ono što je pozitivno u svemu je rast raznolikosti kriptovaluta. Sve do nedavno je Bitcoin činio 80% tržišta, a sada uslijed rasta njegovog prvog sljedbenika- Ethereuma, i brojnih drugih manjih valuta, taj udio na tržištu je pao na 50%. Fitz Tepper, novinar TechCruncha, se nadovezao na to kazavši: “Činjenica da su ti dobici stigli od drugih valuta, ne samo od Bitcoina, ukazuje na to da je ovdje manje riječ o “mjehuriću” a više o porastu povjerenja u kriptovalute.”

I ostali eksperti , poput Briana Kellyja iz BKCM-a, smatraju da će tržište kriptovaluta pasti, ali to neće značiti i kraj za kriptovalute. Ističu veliku važnost blockchaina, tehnologije koja podržava ove digitalne valute, i koja im dodatno daje na vrijednosti (ako ne i da vrijedi više od samih valuta!).

Veza između digitalnih valuta i super sigurne distriburiane baze podataka daju dodatnu potporu argumentu da su kriptovalute zdrava investicija. Ali, teško je predvidjeti koliko će to tržište još rasti i hoće li uopće. Kriptovalute su postale investicije poput svih ostalih, gdje s povećanim rizikom možete više dobiti ali i izgubiti.

Jedno je sigurno: trenutno, budućnost kriptovaluta izgleda sjajno!

Pročitajte još:

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook