APPLE OTKRIO SVOJE ADUTE Predstavljeni iPhone 8 i iPhone X!

Apple ispunio očekivano i predstavio dva flagshipa!

Dirljivim govorom glavnog direktora Applea, Tima Cooka, započeo je jedan od najpraćenijih evenata godine, a to je predstavljanje novog iPhonea – iPhone 8!

No, na kraju eventa dočekalo nas je ogromno iznenađenje, još nikad viđeno u povijesti Apple kompanije, a to je lansiranje još jednog iPhonea, iPhonea X!

Bez sumnje možemo reći da je iPhone najutjecajniji Appleov uređaj, a s novim iPhone 8 i iPhone 8+ te iPhone X, dolazi nam i potpuno nova i poboljšana generacija smartphone uređaja dosad nikad viđena!

U nastavku pročitajte što nam sve donose Appleovi flagship uređaji – iPhone 8 i iPhone X!

iPhone 8

Izgled

Novi iPhone 8 sprijeda i straga potpuno je prekriven 7-slojnim staklom, sa 50% jačim zaštitnim slojem, što ga čini najotpornijim staklom ikad viđenim na smartphoneu! Strukturu uređaja čini čelik u kombinaciji s bakrom.

iphone 8

iPhone 8 ima 4,7 inčni display, dok iPhone 8+ naravno dolazi u malo većem izdanju, sa 5,5 inčnim ekranom.

iphone 8

Dolazi u 3 boje: srebrna, space gray te zlatna.

iPhone 8 i 8+ otporni su na vodu i prašinu.

Ekran i zvuk

Velika novost kod ekrana je da je uz Retina HD dodan i True Tone, funkcija koja adaptira boju ekrana prema temperaturi i ambijentalnom svjetlu!

Novi iPhone 8 ima integrirane stereo zvučnike, koji su poboljšani u usporedbi sa prethodnikom u vidu da su čak 25% glasniji, s dubljim basom.

Specifikacije

Također, novi iPhone 8 opremljen je A11 Bionic chipom, dvostruko bržim nego A10 te kako kažu “najsnažnijim dosad viđenim u smartphoneu”!

6-jezgreni CPU i 64-bitni dizajn neki su od najvažnijih značajki, što znači da je performansa poboljšana za 25%, a brzina samog uređaja za čak 70 posto!

A11 također ima novi image procesor, s bržim autofokusom pri manjem osvjetljenju te smanjenjem zrnatosti piksela.

Kamere

Prednja i dualna stražnja 12 megapikslena kamera ( f/1.8 i f/2.8) naoružane su sa novim poboljšanim senzorima s 83% više osvjetljenja, većom dubinom piksela, novim color filterima te optičkom stabilizacijom. Samo jedna od zapanjujućih funkcija kamere jest čitav menu u kojem možete odabrati željeno osvjetljenje, što nisu filteri, već real-time analiza osvjetljenja na subjektu. Primjerice, tu je “contour lightning”, te tzv. “portrait lightning” – dualne kamere očitavaju dubinu i dorađuju automatski osvjetljenje simultano okidanju fotografije!

iphone 8iphone 8

Što se videa tiče, Apple se ponosi sa najvišom video kvalitetom u smartphonea dosad, kao što je činjenica da ćete moći snimati u 4K rezoluciji sa 60 fps, te u HD rezoluciji do čak 240 fps!

Kamere su kalibrirane za AR (augmented reality), također opremljene novim senzorima (žiroskop i akelerometar) s preciznim motion trackingom!

Povezivanje i punjenje

U Appleu kažu da je budućnost bežična pa u skladu s time, uz Bluetooth 5.0, iPhone 8 je prvi smartphone iz Appleove tvornice koji podržava wireless punjenje koristeći Qi wireless standard (što u stvari znači da ćete moći puniti svoj novi iPhone sa bilo kojim uređajem koji podržava spomenuti standard)! Brzo punjenje također je funkcija integrirana u novi iPhone.

Cijena

iPhone 8 biti će dostupan po cijeni od 699$ za 64 GB, a iPhone 8+ za 64 GB verziju koštati će 799$. Oba će biti dostupna i u 256 GB verziji.

Preorder počinje 15. rujna, a službeno je u prodaji 22. rujna. Ne zaboravite, iOS 11 dolazi 19. rujna!

iPhone X

Izgled

Ako ste ostali iznenađeni s izgledom i funkcijama iPhonea 8, brace yourselves!

“iPhone X je najveći korak naprijed nakon originalnog iPhonea”, kaže Tim Cook, i moramo vam reći da smo pozitivno iznenađeni viđenim! U nastavku vam donosimo sve novosti.

Prvo što upada u oči je: nema home buttona! Sve je ekran!

Tako je, glasine su bile istinite, novi iPhone X predstavnik je nove generacije Apple smartphonea. Čitav prednji i stražnji panel potpuno su prekriveni staklom koristeći istu formulu 7-slojnog stakla kao kod iPhonea 8. Sa strane nalazi se traka od kirurškog nehrđajućeg čelika. Također otporan na prašinu i vodu, novi iPhone X biti će dostupan u 2 boje: space gray i srebrnoj.

Ekran

Kako je cijeli u novom ruhu, tako je i sa ekranom: predstavljen je novi Super Retina display, veličine 5,8 inča. Gustoća piksela je 458 ppi, što je najviša gustoća ikad u svim Apple uređajima. Kako kažu iz Applea, “ovo je prvi OLED display toliko dobar da je postao djelom iPhonea”, s jakim kontrastom, visokom rezolucijom, svjetlinom te širokim spektrom boja, sve naravno na Appleovoj razini. Ovaj HDR display naravno ima integriran True Tone, Dolby Vision i HDR 10 s milion-to-one kontrastom, te naravno – 3D touch!

Pitate se kako se otključava? Dovoljan je jedan swipe prsta (od mjesta gdje se originalno nalazio home button) prema gore, a ista gesta prsta otvara multitask bar s karticama kada je iPhone otključan (ekvivalent double touchu home buttona).

Side button je veći i ukoliko ga dugo držite otvara se prozor u kome možete razgovarati sa Siri.

No stvarno, ako nema gumba, kako ga možete otključati? Apple je i za to smislio najnovije rješenje, a to je Face ID. Dakle, dovoljno je da samo pogledate iPhone i on se otključava. Što se zapravo tu događa? Kada pogledate u mobitel, 30 tisuća nevidljivih infracrvenih točkica obasipaju vaše lice tvoreći šablonu i prepoznavajući vaše lice u realnom vremenu. Ostali senzori koji sudjeluju u radu Face ID-a, poput infrared kamere, flood iluminatora, senzora blizine, senzora svjetline i mnogih drugih, nalaze se na vrhu ekrana, odmah pored prednje kamere.

Iz Applea kažu da Face ID prepoznaje vaše lice bez obzira na kapu, naočale, bradu- prepoznaje vas svakodnevno, u realnom vremenu i ne može biti prevaren nikakvom slikom. Kako bi dokazali njegovu sigurnost i djelotvornost, u suradnji s Hollywoodom napravili su test s maskama, koji je potvrdio kako su šanse da vam netko razbije Face ID jednake 1 naprema milijun, dok primjerice šansa da neka osoba otključa i probije vaš Touch ID je 1 na 50.000!

Specifikacije

Face ID omogućen je zahvaljujući najnovijem A11 Bionic Neural chipu, dizajniranom upravo za real-time procesiranje. Možete li vjerovati da ovaj chip može izvoditi i do 600 milijardni mikrooperacija u sekundi?!

Ostale unutarnje specifikacije su više manje jednake kao i kod iPhonea 8.

iPhone X naravno podržava Apple Pay i to također uz korištenje Face ID-a: ako duplo kliknete side button, iPhone vam očita lice pomoću Face ID-a i potom možete provoditi svoje transakcije.

Kamere

Novi iPhone X ima 12 megapikselnu dualnu kameru s većim i bržim senzorima, poboljšanim color filterima, dubljim pikselima te f/1.8 i f/2.4 aperturama.

Uvedena je i dualna optička stabilizacija, bolji zoom pri slabijem osvjetljenju, te poboljšana video stabilizacija.

Nova Quad LED True Tone Flash bljeskalica dizajnirana je da što prirodnije disperzira svjetlost u svrhu što kvalitetnijih fotografija.

Najviše pažnje posvećeno je prednjoj kameri, budući da je prednja kamera postala općenito puno korištenija. Portrait mode i portrait lightining funkcije su koje će oduševiti svakog selfaša!

Punjenje

Zbog većeg ekrana, očekivali bi da je životni vijek baterije kraći, no baterija traje čak 2 sata dulje nego na iPhone 7! iPhone X također podržava wireless kao i brzo punjenje.

Cijena

Najniža cijena uređaja s 64 GB memorije je 999$. Preorder kreće 27 listopada, a u prodaju kreće 3. studenog. Također, biti će dostupan i u 256 GB verziji!

Foto: The Verge; razno

0 Komentara

  Napišite komentar

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember me Lost your password?

  Lost Password

  O nama Pišite nam Twitter Facebook