Istraživači su napravili prvi mobitel bez baterije koji uzima energiju iz okoline

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu razvili su prvi telefon bez baterije. Njegova kvaliteta zvuka je prilično loša, ali zamislite da ne morate napuniti telefon jer on koristi svijetlo i radio valove iz okoline.

Izgradili smo ono za što vjerujemo da je prvi funkcionalni mobitel koji troši gotovo nula snage“, rekao je koautor Shyam Gollakota, profesor računarstva i inženjerstva.

Istraživači su iskoristili izvrstan način da se riješe procesa koji koristi većinu snage kod normalnih mobitela: Pretvaranje analognih audio signala u digitalne podatke. Prema članku na web stranici Sveučilišta, “ovaj proces troši toliko energije da nije bilo moguće dizajnirati telefon koji se može osloniti na izvore energije iz okoliša“.

Kako bi se riješili tog dijela procesa, istraživači su osmislili način korištenja sitnih vibracija mikrofona i zvučnika telefona za kodiranje dolaznih i odlaznih signala. Nažalost, to ne dopušta telefonu istodobno slanje i primanje zvuka. Umjesto toga, pozivatelj mora držati gumb za slanje ili primanje tijekom slanja ili primanja. U tom je smislu više sličan walkie-talkiju nego pravom mobitelu.

U ovom trenutku mobitel uzima potrebnu energiju od radio signala poslanih od strane posebne bazne stanice i malene solarne ćelije na njemu. No, istraživači tvrde da bi njihove bazne stanice mogle biti instalirane u ćelijskim tornjevima i Wifi ruterima, kako bi se omogućila mobilnost na koju smo navikli kod naših normalnih, baterijskih mobitela.

0 Komentara

  Napišite komentar

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember me Lost your password?

  Lost Password

  O nama Pišite nam Twitter Facebook