Kinezi čine 7 od 10 najvećih proizvođača mobilnih uređaja

7 od 10 odnosno 10 od 14!

Kina je već jako dugo meka za proizvodnju proizvoda široke potrošnje, koji se zatim prodaju po puno višoj cijeni otiskivanjem marki tvrtki koji su istu proizvodnju naručile. No, Kinezi su iz toga dosta naučili, postali pametniji i na kraju, makar što se tiče mobilnih uređaja, preuzeli tržište!

Čak 7 od 10 odnosno 10 od 14 najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona dolazi iz Kine. Gledajući ostatak Topa 14, dvoje dolazi iz Južne Koreje (Samsung, LG), jedan iz SAD-a (Apple) i jedan sa Tajvana (HTC), izvještava IC Insights a prenosi Digitimes.

Oppo i Vivo su najbrže rastuće kompanije na listi (rast od preko 90%), a pod vlasništvom su iste kineske konglomeracije – BBK Electronics, navodi se u izvještaju.

Iako Samsung i Apple i dalje drže vodeće pozicije na tržištu, jasno je da im udjeli konstantno padaju pod snažnim “napadom” Huaweija, Oppa i Viva. Kombinirano, 10 najboljih kineskih kompanija je prodalo preko 587 milijuna mobilnih uređaja u 2016. godini, što je porast od 15% u odnosu na prethodnu godinu. One sada drže 39% tržišta, a to je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu, odnosno 7% u odnosu na 2014. godinu.

Spomenimo još slabe rezultate Japanaca pri prodaji pametnih telefona. Naime, nekada njihov jaki adut Sony je značajno pao u prodaji mobilnih uređaja, i to sa 40 milijuna prodanih primjeraka u 2015. godini na samo 15 milijuna u 2016. godini.

Pročitajte još: TRŽIŠTE SMARTPHONEA “Kinezi” rastu, Android i iOS nedodirljivi

 

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook