8 jednostavnih savjeta za snimanje boljih videa sa mobitelom

Ako volite snimati videe- par savjeta za vas!

Davni su ti dani kada je kvaliteta mobilnih videa bila daleko od savršenog. Današnji smartphonei imaju i više nego odlične kamere. Naravno, nisu toliko dobre kao profesionalna video oprema, ali definitivno se može snimiti video u vrhunskoj kvaliteti.

Uz dobru kameru na vašem smartphoneu, također je potrebno znati kako izvući najbolje od njega. Evo nekoliko savjeta za poboljšanje kvalitete i snimanje što boljih videa.

1. Dobra rasvjeta je najvažnija

Pravilna rasvjeta ima ogroman utjecaj na smartphone kamere, zato što oni imaju manje senzore i objektive. Pokušajte koliko god je moguće snimiti svoj video u jako osvijetljenim područjima. Cilj je izbjeći nepotrebne sjene u videu. S druge strane, morate biti oprezni da ne usmjeravajte fotoaparat izravno prema blještavim izvorima svjetla, što će uzrokovati neupotrebljive presvijetle snimke i spaljivanje objektiva. Rasvjeta treba biti stabilna i postojana; senzori u većini pametnih telefona ne reagiraju dobro na brze promjene rasvjete.

Također, možete pokušati sa balansom bijele boje ako vaš telefon ili aplikacija pruža tu mogućnost. Pokušajte i sa podešavanjem fokusa, automatska kontrola ekspozicije će lakše napaviti male prilagodbe, ako se rasvjeta počne mijenjati.

2. Držite leću čistom

Vrlo se često događa da prst zamagli leću i na taj način uništi vaš video. Jednostavno prije svakog snimanja očistite dobro leću na kameri i pazite gdje stavljate svoje prste.

3. Nemojte se previše oslanjati na uređenje videa

Iako postoji mnogo dobrih aplikacija i programa za uređenje videa, nemojte se previše oslanjati na njih. Čak i najbolji video uređivači ne mogu nadoknaditi slabo osvjetljenje, mutne slike, ili loši (isprekidani) zvuk. Ako ne snimite dobar video, rijetko kad ima smisla gubiti vrijeme na uređivanje – sigurno ćete ga moći malo poboljšati, ali na kraju vjerovatno nećete dobiti željeni rezultat i vaše vrijeme će biti uzalud potrošeno.


4. Uzmite si vremena i proučite postavke svoje kamere

Većina, ako ne i sve kamere, dolaze s već definiranim postavkama. Nekada stvarno nema potrebe za ikakvim izmjenama, ali svakako se možete poigrati i vidjeti koje vam postavke najbolje odgovaraju. Postavke kamere se razlikuju o modelu kamere i smartphonea, no uglavnom one uključuju video stabilizaciju, postavke osvjetljenja i slično.

Neke od korisnih preporuka su zaključavanje ekspozicije (AE/AF Lock funkcija) i ručno podešavanje fokusa. Pritisnite i držite područje zaslona kako bi zaključali ekspoziciju, to će pomoći da vaš smartphone ne mijenja ekspoziciju dok snimate.
Ručno podešavanje fokusa je super kada se želite približiti objektu, a vi morate reći kameri da se usredotoči na određeno područje.


5. Snimajte horizontalno, a ne vertikalno

Jedna od najčešćih pogrešaka čak i kod profesionalaca je vertikalno snimanje videa. Naravno, postoje slučajevi kada je potrebno snimati okomito, primjerice kad želite snimiti čovjeka u punoj veličini, ali osim toga, okomito snimanje nije opravdano.
Svaki vertikalno snimljeni video jednostavno neće dobro izgledati na većem uređaju kao npr. laptoptu, TV-u i slično.

6. Izbjegavajte korištenje Zoom-a

Nema ništa gore od digitalnog zoom-a, pitajte bilo kojeg profesionalnog fotografa i svi će vam to potvrditi. Čak i najbolji fotoaparati ne obrađuju zumiranje kako treba. U najboljem slučaju dobit ćete mutni video.

Ako želite zumirati stvari – i ne izgubiti čistoću slike – morat ćete se približiti stvari ili osobi koju snimate.

7. Nabavite Tripod (stativ), stabilizator, itd

Rijetko tko ima toliko mirnu ruku da bi mogao snimati kvalitetni video. Ako želite uvelike poboljšati svoje snimke uklanjajući zamućenje zbog drhtanja vaše ruke nabavite tripod (stativ), stabilizator ili nešto drugo što može umiriti vaš uređaj. Neki od tih dodataka su vrlo skupi, ali postoje i mnoge pristupačne varijante, uz malo istraživanja sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.


8. Nemojte zanemariti zvuk

Dobar video s lošom kvalitetom zvuka je bezvrijedan, osim ako namjeravate dodati potpuno novi audio zapis prilikom uređivanja videa. Nažalost, ugrađeni mikrofon u većini pametnih telefona (ako ne i kod svih) je niske kvalitete i nepravilno postavljen. Vrlo je uobičajeno uhvatiti vjetar i nepotrebne buke okoliša, koje je kasnije gotovo nemoguće urediti.

Za snimanje dobrog zvuka potrebno je koristiti vanjski mikrofon ili barem pravilno usmjeriti mikrofon koji imate na svojem smartphoneu. Također se preporuča snimanje u zatvorenom prostoru, ako je to moguće.

Postoji još toliko mnogo toga što bi se moglo reći o tome kako poboljšati kvalitetu svojih mobilnih videa. Nadam se da će vam ovi savjeti biti korisni i da će vam pomoći kod izrade vaših mobilnih videa.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook