Da li je štetno držati laptop na punjaču?

Što je najbolje za bateriju? Trebate li ostaviti laptop na punjenju čak i kada ga ne koristite? Što je najbolje za vaše korisničko iskustvo? Koliko napuniti bateriju? To su samo neka od pitanja korisnika koji posjeduju i koriste laptop uređaje.

Osnove o li-ion baterijama

Pošto većina laptopa danas ima li-ion baterije, prije svega je nužno znati kako one funkcioniraju.

Dakle, li-ion baterije imaju ograničen broj punjenja i pražnjenja, ali je taj broj dosta velik pa ne morate toliko brinuti. Nemaju memorijski efekt pa ne morate brinuti ni o tome da li ste do kraja ispraznili bateriju i ponovno ju do kraja napunili. Ove baterije će prekinuti punjenje kada dostignu 100% i preusmjeriti višak u sam sustav.

Dakle, ostaviti laptop na punjaču nakon što je baterija skroz napunjena nije štetno ni za laptop ni za bateriju. Ali, to nije tako jednostavno i postoji još bitnih stavki koje vrijedi spomenuti.

Toplina je loša za li-ion baterije

Iako se ove baterije brže pune kada su toplije, velika toplina im ne odgovara. Ako je baterija loše kvalitete može doći do pojave viška topline koja loše utječe na nju. Bitno je da protok električne energije bude što manji kada je baterija napunjena, što je i odlika Energy Star certificiranih uređaja.

Imajte na umu da uređaji, pa i laptop, troše malo struje čak i kada su ugašeni, a pritom su uključeni u struju. Ako uzmemo u obzir ove informacije, možemo zaključiti da se ipak koristi električna energija i kada je laptop napunjen. Samim tim se oslobađa i toplinska energija, ali je ona mala kod kvalitetnih baterija i uređaja.

Što je najbolje za bateriju?

Najbolje je ukloniti bateriju kada je laptop na punjaču. Pored toga, najbolje je puniti bateriju do 80% jer to daje najbolje rezultate po pitanju životnog vijeka baterije. Prema rezultatima Battery Sveučilišta, ako li-ion bateriju punite svaki put do 100%, ona će imati 300-500 ciklusa pražnjenja. Ako je punite do 70-80%, imati će 1000-2000 ciklusa.

Ako sve ovo uzmem u obzir, možemo doći do sljedećih zaključaka:

  • Izbjegavajte kompletno pražnjenje baterije nakon što ste ju napunili
  • Najbolje je držati bateriju od 40 do 80 %
  • Pobrinite se da laptop ne bude pregrijan
  • Baterija u laptopu ne može se prepuniti i na taj način oštetiti
  • Baterija je dovoljno pametna da preusmjeri višak energije u sustav
  • Savjet je izvaditi bateriju kada je laptop na punjaču i odložiti je sa 80% napunjenosti.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook