iOS 11 KAMERA Nove značajke i kako ih koristiti!

iOS 11 kamera je dobila mnogo novih značajki u području slikanja i snimanja, pa sada imate mogućnost hvatanja i spremanja boljih slika na vaš iPhone primjenom novih filtera, efekata, opcija te formata koji će vam uštedjeti prostor na uređaju.

Aplikaciji kamere možete pristupiti direktno preko Control Centra, a dužim pritiskom na ikonu birate između selfija, video snimanja, slow-motion videa ili standardne fotografije. Upgradeom su dodani i novi filteri i druge sitne značajke koje su ovu aplikaciju učinili zanimljivijom i funkcionalnijom u usporedbi s ranijim verzijama iOS-a. U nastavku ćemo proći kroz neke najzanimljivije značajke.

Nove opcije Live Photosa

Live Photos, hibrid fotografije i videa, prvi put predstavljen 2015. godine, snima 1,5 sekundi videa prije i poslije hvatanja slike, a dodaje i prikladan zvuk – sve to bez potrebe za ulaskom u movie mode.

Novim iOS-om otvorene su mogućnosti uređivanja Live Photosa te sada možete odabrati sliku unutar kratkog videa koju želite postaviti za ključnu sliku (Key Frame) koja će biti “naslovna” unutar fotografije. Dodane su i nove opcije editiranja poput GIF-loopa, “odsakakivanja” naprijed u sliku i iz slike (Forward and Backward Bounce) te zamagljivanje Long Exposurea.

Novi filteri

Filteri u fotografijama su postali trend, a popularizirale su ih društvene mreže poput Snapchata i Instagrama. Bez obzira sviđali vam se ili ne, možemo priznati da mogu dati fotografijama malo svježine, pa čak i dodatne kvalitete.

Novim iOS-om su ti filteri malo logičniji, profesionalniji i korisniji. U osnovi su tu tri glavna filtera s brojnim varijacijama. Vivid ima tople i hladne varijacije, slično kao Dramatic. Tri jednobojna unosa, Mono, Silvertone i Noir, služe za povećanje jednobojne drame.

Portrait Mode

Portrait Mode u iPhoneu 7 Plus, iPhoneu 8 Plus i iPhoneu X koristi dvije leće fotoaparata za snimanje dubinskih podataka i DSLR-ovskih širokokutnih efekata. U starijem iOS se to nije moglo kombinirati s bljeskalicom i filterima niti slikati u HDR modu. To se mijenja s novim iOS-om, pa se u Portrait Modeu sada može kombinirati optička stabilizacija slike s HDR-om, True Tone svijetlom i bohek efektom. (Svjetlosni efekti u Portrait Modeu su dostupni korisnicima iPhonea 8 Plus i iPhonea X).

Novi formati slika i videa

iOS 11 je predstavio nove formate mobilne kamere – HEIF ((High Efficiency Image File) za slike i HEVC (High Efficiency Video Coding ili H.265) za videa. Dizajnirani su isključivo radi uštede prostora, i to na način da pakiraju više slika u ograničeni prostor rezanjem njihove veličine do 40%. Navodno se pritom ne gubi na kvaliteti.

Nove metode kompresije, koje će vam dobro doći prilikom hvatanja Live Photosa, možete uključiti na Settings -> Camera -> Formats.

Snimanje zaslona

Skrivena funkcija unutar iOS-a koja rezultira hvatanjem videa ali ne polazi od aplikacije kamere. Jednostavno dodate widget Screen Recording na Control Centar za pristup u svakom trenutku. Novom značajkom možete snimiti, spremiti i dijeliti snimku svega što radite na zaslonu vašeg iPhonea. Korisno za instrukcije i ostale podsjetnike.

Skeniranje QR koda

Nova aplikacija kamere ima ugrađen vlastiti QR skener pa više ne morate skidati druge aplikacije u tu svrhu. Skener je jednostavan, brz i jako je funkcionalan dodatak novoj kameri bez potrebe za postavljanjem specijalnih postavki.

Radi automatski kada je kamera usmjerena prema QR kodu te ga skenira bilo s plakata, letaka, drugih mobilnih uređaja ili kompjuterskih monitora. Kôd pritom ne mora biti precizno centriran.

 

Nabrojali smo najvažnije nove značajke iOS 11 aplikacije Camera, a vama preostaje da ih isprovate i pronađete najbolju kombinaciju onih značajki koja će vam pružiti najbolje iskustvo slikanja i snimanja.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook