Kako snimiti screenshot [Windows]- olakšajte si posao!

Četiri savjeta za brži i bolji screenshot

Ne dogodi se često da nam se u školi, na faksu ili na novom poslu pojavi osoba koja će ukazati na važnost screenshotova i dati nam instrukcije za brže i bolje “hvatanje” slika sa ekrana. Istina, nije to nekakav posao od krucijalne važnosti vašem šefu, ali prilikom obavljanja raznih zadataka javi se potreba za brzim i kvalitetnim screenshotom, čisto da se i na to ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

Ako ste jedan od mnogih koji screenshot uzimaju na način da stisnu PRTSCN, otvore Paint, zalijepe sliku, izrežu rubove i spreme file, pročitajte naše preporuke u nastavku za raznovrsnijim i bržim obavljenjem toga posla. Moglo bi pomoći.

Četiri korisna savjeta za bolji screenshot

PRTSCN (Print Screen) ili FN + PRTSCN – klasičan način screenshota. Nakon pritiska tipke (tipki), potrebno je otići u Paint i zalijepiti sliku. No, jedan koračić može pojednostaviti proces – prije pritiska tipke, stisnite F11 da vam se u potpunosti poveća ekran i uhvati cijela slika, bez tabova i programske trake. Istu sliku onda nećete morati rezati.

Prtscn
Obični screenshot (PRTSCN)

 

Scrrenshot čistog ekrana (F11 zatim PRTSCN)

WINDOWS + PRTSCN ili WINDOWS+ FN + PRTSCN – ovime se screenshot direktno prebacuje u PICTURE (SLIKE) -> SNIMKE ZASLONA. Izbjegava se korak u kojem morate otvarati Paint, a također možete pritiskom F11 izbjeći rubne dijelove ekrana.

Direktno spremanje screenshota (WINDOWS + PRTSCN)

ALT + PRTSCN – screenshot aktivnog prozora. Ova prečica je omogućena u Windowsu 7. “Hvatate” samo aktivan prozor nakon čega je potrebno otići u Paint i odraditi posao do kraja. Naravno, probajte i Windows tipkom spremiti sliku direktno u Snimke zaslona.

SNIPPING TOOL aplikacija (Alat za izrezivanje) – jako koristan alat za uzimanje screenshota. Trebali biste ga moći pronaći u Windowsima 8 i 10, pod Lokalni Disk C -> Windows -> Programs -> Pomagala sustava Windows. Ili samo otiđite u Search i upišite naziv aplikacije. Ono što je dobro kod ovog alata je to da vam nudi razne načine uzimanja screenshota, pa tako možete prostoručno ili pravokutno rezati dijelove ekrana ili pak cijeli ekran. Nudi vam i opciju uređivanje slike, označavanje olovkom nekih dijelova koje želite istaknuti i slično. Više o tome pogledati ovdje.

Hvatanje samo dijela slike pomoću Alata za izrezivanje

 

Uređivanje pomoću Alata za izrezivanje – označavanje dijelova slike

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook