CES 2017.- najava tehnoloških trendova na jednom mjestu

Tehnologija na jednom mjestu: CES 2017.

Godišnji festival tehnologije pod nazivom CES 2017. (the Consumer Electronic Show) počinje u četvrtak 05. siječnja i trajati će tri dana. Mjesto radnje je Las Vegas, a ono što ćemo tamo vidjeti biti će odraz trenutnih tehnoloških kretanja ali i najava skore budućnosti. Ovaj sajam privlači gotovo 200 000 posjetitelja i bilježi svoju 50. obljetnicu. Donosimo vam teme koje bi mogle dominirati u Las Vegasu ove godine.

Smart Home tehnologija

Do sada nije imala veliku ulogu na CES festivalima, međutim, što se tiče ove tehnologije, u 2016. godini je učinjen veliki pomak stoga proizvode na ovu temu možemo očekivati u velikom broju. Riječ je o raznoraznim proizvodima napredne tehnologije za kućnu uporabu o kojima smo već ranije pisali i ukazali na njihove prednosti. Smart camere, detektori dima, gadgeti za glasovno komuniciranje i svjetlosni kućni ugođaj. Dovoljno mali i prikladni za jednostavno korištenje –  tehnologija budućnosti.

Gadgeti za lakši i sigurniji život u vašim domovima
Gadgeti za lakši i sigurniji život u vašim domovima

Autopilotna i električna vozila

U tolikoj mjeri se najavljuju da su razni mediji preimenovali the Consumer Electronic Show u the Car Electronics Show. Počelo je samo s Fordom, a sada predstavnici brojnih automobilskih marki žele predstaviti svoje nove uratke pri čemu će svakako fokus biti na Autopilotima i električnim automobilima. Fiat, BMW, Toyota, Ford, Nissan, Hyundai. Ono što će se svakako moći primjetiti je novi pristup razvoju automobila baziranom na internetskoj konekciji i dijeljenju informacija bez obzira bio unutra pravi vozač ili samo softver.

160106_twn_autonomous__2_-0
Ford Fudion Hybrid s novim senzorima, električnim konzolama i kompjuterskim hardverom

TV-i i dalje pristuni

Televizori nikako da ispadnu iz mode, dapače, ove godine su još veći, ljepši i bolji. I dalje će njihovi veliki ekrani obasjavati ovaj festival, a pozornost će biti na 4 K i HDR-u. Cijene su postale sve pristupačnije pa će ovakvi modeli svakako dobro prolaziti, a uz standardne marke (Samsung, LG, Sony, Panasonic) možemo očekivati i pokušaj proboja manje poznatih (Hisense, TCL, LeEco). Quntum Dot display tehnologija je u punom zamahu pa s nestrpljenjem čekamo odgovor LG-a koji je glavni predstavnik OLED tehnologije. Dodajmo pokoji zakrivljeni monitor i show je zagarantiran!

ces-4k-hdr-503673528

Let dronova

Očekujte čudne i divlje dronove na ovom festivalu jer kako se izdvojiti s onima normalnim? Konkurencija se pojačala a tržišna dominacija DJI- a će svakako biti na udaru. Mnogo je prostora za nove oblike, veličine i mogućnosti. Let u zatvorenom prostoru, velika maksimalna brzina pa čak i podvodni let – nas ne bi iznenadio.

VR – nove dosezi virtualne stvarnosti

Prethodna 2016. godina je zlatna godina za virtualnu stvarnost. O Google Earth-u smo već pisali, kao i o nekim Microsoftovim i Intelovim planovima, no to nikako nije sve. Možda ne kao prethodnih godina kada je ova tehnologija bila u punom zamahu (Facebook Oculus), ali i ove godine bi mogla biti primamljiva tema. Fokus će biti na eksperimentalnim stvarima kao što je inside-out praćenje, ručne kontrole i formati sve-u-jednom, a čisto profesionalni primjerci bi mogli postati prošlost jer je ipak vidljiva tendencija proizvodnje VR-a za široku masu.

stock-samsung-gear-vr-old-0173-0

Zatišje Smartphone-ova

Xiaomi Mi Mix
Xiaomi Mi Mix

Zna se dogoditi da proizvođači smartphone-ova zaobiđu ovaj događaj pa se slična situacije očekuje i ove godine. Iako se očekuje povratak Nokie, Sony-a i LG-a, nekakav poseban i upečatljiv uređaj ipak nije najavljen. Oni će vrlo vjerojatno doći na Mobile World Congress u Barcelonu krajem veljače. No, svakako vrijedi spomenuti najavu Xiaomi-evog uređaja “iz vaših najluđih snova”, kao i pojačanu promociju Huawei-ja. Od ostalih ništa posebno, pa koga zanima to područje- rađe se strpiti još neko vrijeme!

CES u kratko

Spomenili smo samo neke glavne teme koje možemo očekivati. Većinom je naglasak na novim značajkama koje postojeće uređaje čine pametnijima, a ništa više nije moguće bez interneta.

Virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, roboti i dronovi, autopiloti i električni automobili. Brži, bolji i veći laptopi, televizori i mobiteli. Veći utjecaj Kineza u globalnim tehnološkim bitkama.

Sve je to obilježilo ovu godinu i najavljuje iduću, pa za sve fanove tehnologije- događanja na CES-u svakako vrijedi ispratiti!

Prologodišnja senzacija: Tbe Ehang 184 - dron za prijevoz ljudi
Prologodišnja senzacija: Tbe Ehang 184 – dron za prijevoz ljudi

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook