Pametne televizije nas prate, Vizio TV prvi nastradao

Loša praksa praćenja ljudi dosegla je vrhunac. Naime, izgleda da mnogi pametni uređaji, među kojima su i TV-i, prate navike ljudi i koriste prikupljene informacije u vlastite svrhe ili ih preprodaju zainteresiranim stranama, prenosi The Verge.

Vizio pod sudskom tužbom

Vizio TV, američki proizvođač UHD televizora i drugih pametnih uređaja, je prvi nastradao i dužan je platiti 2,2 mil.$ za podmiranje troškova tužbe za zlouporabu osobnih infomacija. Glavni je problem bio to što je Vizio postavke praćenja imao uključene “po defaultu”, znači bez prethodnog odobrenja njegovih korisnika (što je praksa kod drugih proizvođača). Promatrajući što korisnik gleda i dodajući tome njegove demografske podatke (dob, spol, prihod i ostalo), skupio bi dovoljno kvalitetnih informacija i iste prodavao analitičarima i oglašivačkim agencijama za lakše targetiranje kupaca pri svojim kampanjama. Jedina “pozitivna stvar” je bila prikrivanje stvarnog imena osobe.

Mnogi drugi proizvođači također imaju ove opcije, no na njihovu sreću, “po defaultu” su isključene pa za svako praćenje bi prvo korisnik trebao aktivirati opciju. Kod Samsunga se naziva “SyncPus”, kod LG-a “LivePlus” te kod Sonyja pod “Privacy Settings” postoji nekoliko opcija za praćenje. Mnogo je takvih proizvođača i različitih naziva takvih opcija.

Ne prate nas samo TV-i

Zanimljiva je informacija da kod streaming uređaja ove opcije nije moguće isključiti. Oni nastoje prikupiti različite podatke, kao što su: programi koje gledate, što tražite i popis aplikacije koje koristite.

Da, razvojem tehnologije i povećanjem mogućnosti istovremeno gubimo svoju privatnost. U kojoj nas mjeri Google i Facebook prate je postalo zabrinjavajuće, utoliko da nas praćenje ovakvih uređaja i ne brine toliko.

Trenutno par stotina firmi posjeduje naše e-mailove i osobne podatke (koje im mi nismo direktno dali) i samo čeka kada će nam “uvaliti” neki proizvod.

Nemojte mi, molim vas, zatrpavati inbox ukoliko to od vas nisam tražio, ne kupujem ništa ovih dana!

Izvor: The Verge

 

 

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook