Roboti su prešli na životinjski svijet! Predstavljamo robošišmiša Bat Bot!

Budućnost leta

Ako ste nekada promatrali šišmiša u letu mogli ste primjetiti koliko je kompleksan i impresivan način na koji se kreće. Imitirati njegove kretnje nije uopće bio lak zadatak, ali nakon niza pokušaja i neuspjeha dobili smo prvo pozitivno rješenje! Predstavljamo prvog robota koji vjerodostojno imitira kretanje šišmiša – BAT BOT !

Bat Bot je biometrički soft robot.

Što to znači?

Biometrija ili biomimikrija je oponašanje modela, sistema, elemenata prirode koju je izmislio čovjek u svrhu rješavanja mnogobrojnih pitanja iz fizike, mehanike pa čak i biologije.

Soft robotika je ogranak robotike koja se bavi ‘fleksibilnim’ robotima napravljenima od mekanih, savitljivih materijala kao npr. silikon, plastika, platno, guma, opruga, a njihov dizajn često je inspiriran anatomijom ljudi i životinja.

Polytechnic i Brown University napravili su ovog drona sa ciljem kako bi njegovim proučavanjem smanjili probleme i kvarove na ostalim letjelicama i zračnim prijevoznim sredstvima.

Krila revolucije!

Prednost šišmiša nad ostali letačima leži u strukturi skeleta njegovih krila. Ona imaju 40 zglobova što šišmišu omogućuje nevjerojatnu kontrolu zategnutosti i opuštenosti membrane te kontrolu kuta krila. ‘Materijal’ od kojeg su krila šišmiša napravljena je jako fleksibilan tako da su znanstvenici morali napravi posebnu silikonsku ‘kožu’ debelu samo 56 mikrona, tj. pola debljine ljudske dlake.

Njihova najveća boljka je težina. Priroda je krila šišmiša učinila nezamjenjivo lakima i proći će još dosta vremena kad će znanstvenici uspjeti postići tu lakoću.

Dizajn potiče od takozvane Sivoglave Leteće Lisice, najvećeg šišmiša u Australiji. Za pokretanje krila korištena je legura memorija oblika koja imitira mišić i putem žice skuplja i razvlači krilo.

Sa trenutnim performansama postignuta su sljedeća 3 pokreta: okret unazad, obrušavanje i ravan let gdje po sekundi zamahne krilima 10 puta te tako može preći udaljenost od 12 mps.

 

 

Soft roboti koji umjesto korištenja propelera mašu krilima su sigurniji, jeftiniji i agilniji od standardnih dronova što će ih u budućnosti činiti prihvatljivim pomagačima u ustanovama poput bolnica, gradilišta i sl.

 

 

Izvor: TechCrunch

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook