SAMSUNG Rast profita unatoč problemima u protekloj godini

Rast profita od 50% u odnosu na isto razdoblje protekle godine

Samsung je objavio financijske rezultate za četvrti kvartal 2016. godine koji pokazuju najvišu zaradu u protekle tri godine unatoč svim poteškoćama koje su ove godine pretrpili.

Korejski gigant je ostvario operativne prihode u iznosu od 44,6 mlrd. $ u zadnjem kvartalu protekle godine, što je rezultiralo i čistim operativnim profitom od 7,92 mlrd. $. To je rast od 50% u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Najbolji rezultati su ostvareni u proizvodnji čipova i zaslona, pa su u tom segmentu povećali prihode za 77%. Jak dolar je također imao pozitivan utjecaj na dobre rezultate.

Po prvim procjenama, čini se da bi Samsung proteklu godinu mogao zaključiti sa 25 mlrd.$ operativnog profita što čini 14% od ukupno ostvarnih operativnih prihoda (173,36 mlrd.$). Izgleda da je kompanija uspješno prebrodila krizu Galaxy Note-a 7 čije je povlačenje sa tržišta donijelo gubitke od preko 3 mlrd.$, pa su dobri rezultati prodaje uređaja Galaxy S7 i drugih telefona srednje klase ipak donijeli pozitivan saldo u segmentu Samsung Electronics-a (gdje spada mobilna telefonija).

Iz Samsunga najavljuju planove za tekuću godinu koji će se uglavnom odnositi na integriranje umjetne inteligencije u većinu svojih proizvoda.

“Srednjoročno i dugoročno gledajući, a temeljeno na trendovima u IT-u gdje se ostvaruje sve veći utjecaj IoT-a (Internet of Things), umjetne inteligencije i automatizacije poslovanja, udovoljavanje tim zahtjevima će potaknuti rast u poslovanju komponentama”, javljaju iz Samsunga.

Prema drugim izjavama, u kompaniji očekuju malo teži prvi kvartal 2017. godine zbog slabije potražnje za smartphone-ima i tabletima početkom godine. Očekuje se dobra prodaja nove Galaxy A i Galaxy J serije uređaja, no visoko ulaganje u marketing i promociju će smanjiti očekivani profit. Ništa novoga što se toga tiče, Samsungu nije prvi puta da prolazi ovaj “teži” dio godine.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook