Pet najopasnijih kompjuterskih virusa (ikad)!

Sa sigurnošću možemo reći da se skoro svaki korisnik kompjutera (bilo koje vrste) barem jednom susreo sa pojmom zvanim kompjuterski virus.

Ukoliko i vi spadate u tu skupinu, znate da kompjuterski virusi mogu biti izuzetno opasni, i izazvati veliku štetu na računalu, njegovim performansama, a možda i najgore – izbrisati sve podatke na diskovima.

virus

No, što je zapravo virus? Virus je malware program (malware = zlonamjeran) koji, kad je pokrenut/izvršen,  replicira sam sebe stvarajući vlastite (ponekad i izmjenjene) kopije samog sebe u druge programe, podatkovne datoteke, ili u boot sektor hard diska. Kada je replikacija izvršena, pogođena područja nazivaju se inficiranima, odnosno zaraženima, a računalo je tu nemoćno da ga izbriše iz sistema.

Otkako su ljudi mogli pisati programske kodove, bilo je individualaca znanih pod nazivom hakeri koji su pisali takve zloćudne kodove, a sa širenjem osobnih računala, broj virusa i hakera koji ih stvaraju sve je veći i veći.

Donosimo vam 5 najopasnijih virusa svih vremena:

ILOVEYOU

virus

Ovo je možda najopasniji virus ikad kreiran koji je u formi “crva” – to je bio samostalni program sposoban za samoreplikaciju. Znan pod imenom ILOVEYOU (= VolimTe), virus je u početku putovao Internetom putem e-maila, rušeći računala diljem svijeta. Kako bi bio privlačan korisnicima, u predmetu e-mail poruke pisalo je da je to ljubavna poruka od tajnog obožavatelja. U privitku poruke, kako možete pretpostaviti, nalazio se virus koji je prouzročio ogromne štete.

virus

U trenutku kada bi netko otvorio privitak (koji je glasio LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs), virus bi mailao sam sebe u prvih 50 kontakata dostupnih u računalnom adresaru. Ovaj virus prouzročio je štetu okvirne vrijednosti 10 milijardi dolara, te je oštetio gotovo 10 % svjetskih računala spojenih na Internet!

Melissa

virus

Mellisa je bio prvi “mass-mailing” makro virus za ondašnju novu eru e-mailinga, koji je uspio postati glavna vijest diljem svijeta 26. ožujka 1999. Baziran na Microsoft Word macrou (macro je inače u Wordu funkcija koja omogućava serijsko grupiranje komandi i naredbi u jednu cjelovitu komandu koja se izvršava automatski), stvoren od Davida L., Melissa se širila mailom u obliku privitka pod nazivom list.doc.

virus

Kada je netko kliknuo na privitak, virus je replicirao sam sebe i pritom tražio Outlookov adresar na računalu i sam sebe poslao prvih 50 kontakata u adresaru sa porukom (u prijevodu) “Evo dokumenta koji si tražio… ne pokazuj nikom drugom ;-)”. Naposlijetku, FBI je uhitio Davida L. koji je zaprimio kaznu od 5000 dolara za puštanje u optjecaj najbrži virus svog vremena.

My Doom

virus

My Doom poharao je svijet 26. siječnja 2004., i prouzročio udarni val eksponencijalno se šireći putem e-maila preko nasumičnih e-mail adresa pošiljatelja. My Doom uništio je cyber svijet i zarazio blizu dva milijuna računala diljem svijeta.

Slao se na vrlo varljiv način, gdje je primatelj prvo primio poruku koja je na prvi pogled izgledala kao automatski vraćena error poruka “Mail Transaction Failed”. Međutim, čim je poruka bila otvorena, program u privitku se proveo i virus se slao dalje putem adresara. Šteta prouzročena ovim najbržim mass-mailing virusom procjenjena je na vrtoglavih 38 milijardi dolara!

Code Red

virus

Ovaj nevaljalac “debitirao” je kasne 2001., na način da je iskoristio manu u Microsoft Information Serveru. Razne varijacije virusa širile su se poput kuge Internetom čak nekoliko mjeseci. Zanimljiva stvar kod ovog razornog virusa bila je da uopće nije bilo potrebno da osoba otvori e-mail privitak ili pokrene nekakav program; virus je (skromno) zahtijevao samo konekciju na Internet pomoću koje bi rušio stranice koje je osoba otvorila, a na ekranu se ispisivala poruka “Hacked by Chinese!”.

virus

U manje od tjedan dana, Code Red srušio je više od 400 000 servera, uključujući i server Bijele kuće. Ovaj virus napravio je štetu procijenjenu na 2,6 milijardi dolara, na preko milijun računala.

Sasser

virus

Još jedan virus u obliku crva iz 2004., ciljao je primarno na Windows. Nije se replicirao putem e-maila kao većina virusa, već jednom kad je zarazio računalo, tražio je druge ranjive sisteme, kojima je “naredio” da preuzmu virus.

Sasser je tražio žrtve skenirajući nasumične IP adrese kako bi pronašao potencijalne žrtve. Virus je također izmjenio čitav operativni sustav u tolikoj mjeri da je bilo teško resetirati računalo bez kompletnog isključivanja iz napajanja. Napadao je čak i bolnice, javni prijevoz, avio kompanije, novinske agencije itd. Nakon milijun zaraženih, procjena štete iznosila je 18 milijardi dolara.

Virusi su samo jedna od velikih opasnosti na Internetu, a najbolje se zaštiti tako da obavezno uložite u dobar antivirusni program, ne otvarajte sumnjive poruke i linkove bilo koje vrste!

Izvor: TechWorm

0 Komentara

  Napišite komentar

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember meLost your password?

  Lost Password

  O nama Pišite nam Twitter Facebook