“Phishing” je najveća prijetnja vašoj online sigurnosti!

Online sigurnosne prijetnje poput phishinga, keylogginga i dr. su danas aktualna tema i nešto na što svakako treba pripaziti. Život nam se dobrim dijelom prebacuje na internet, s njim i kreditne i tekuće kartice i druge stvari čije informacije moramo zaštititi pod svaku cijenu.

Nastavno na to, Google je želio detaljnije proanalizirati načine na koje hakeri kradu lozinke i druge osjetljive podatke pa je proveo analizu jednogodišnju analizu crnog tržišta, koje je završeno u svibnju ove godine. Rezultat? Phishing predstavlja najveću prijetnju vašoj online sigurnosti!

Phishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) kriminalna aktivnost gdje se koriste razni načini manipulacije, a kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.) kako bi ostvarili financijsku korist. U pravilu, phishing poruke prenose se putem elektroničke pošte koja navodi korisnika da klikne na određeni link koji ga dalje vodi na stranice zloćudnog web poslužitelja.

Tehnološki gigant je u svom istraživanju otkrio da je 788,000 podataka ukradeno preko keylogginga (praćenja korisnikovih unosa preko tipkovinice), 12 milijuna je ukradeno preko phishinga te 3,3 mlrd. preko zlonamjernih aktivnosti trećih strana. Od promatranih online prijevara, njih 12% je koristilo Gmail adresu kao korisničko ime, a 7% od istih je ponovno koristilo Gmail šifru za druge usluge.

Google različitim mjerama pokušava spriječiti druge osobe da se ulogiraju na vaš račun i tako vam ukradu lozinku kao jedan od ključnih podataka za daljnje ilegalne aktivnosti. Međutim, kompanija je u istraživanju otkrila da čak 84% phishing alata imaju sposobnost ukrasti IP adresu te da dolaze novi sofisticirani alati za krađu ostalih podataka, poput IP adrese, broja telefona, naziva i modela uređaja koji koristite. Otmičari mogu koristiti te informacije kako bi provjerili identitet računa koje kradu.

Za vašu sigurnost Google preporuča aktiviranje i korištenje two-factor autentifikacije kako bi vaši podaci bili “unphishable”!

Izvor: Engadget

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook