Piratske stranice i torenti – što nas čeka u 2018.?

Jedna od najpoznatijih torent stranica TorrentFreak sastavila je listu promjena koje nas očekuju na torent tržištu, koje je već pretrpjelo velike promjene tokom 2017.

Pet torent trendova za 2018. godinu:

1) Hollywood će nastaviti s borbom protiv ilegalnih servisa: To se očekivalo da će se dogoditi čak i 2017. godine, nakon što se Hollywood uspio izboriti s softverom Kodi i proizvođačima dodataka (softverskih), kojima je zabranjen rad sa Kodi programom. Nakon što je Hollywood sudskim putem uspio zabraniti postojanje i korištenja „add on“ Kodi dodataka, vrijeme je da se obruč dodatno stisne na sve servise slične Kodi-u, a koji su omogućavali ilegalni streaming blokbaster sadržaja.

2) Piratske web stranice će vas koristiti za rudarenje: Vi ćete njima dati resurse svojeg računala, oni vama piratski sadržaj. Tako će to otprilike biti 2018. godine. Budući da većina korisnika uzima samo torrente, te ne ostavlja nikakve donacije ili ne donosi klikove na oglase, piratske stranice su pronašle novi način zarađivanja – kopanje kriptovaluta pomoću korisnika računala. To dokazano radi The Pirate Bay, a raditi će i sve veći broj torent i piratskih stranica. I mnogi korisnici svijesno pristaju na to. Kakva je situacija kod vas?

3) Zaključavanje muzike na YouTube-u: Veliki glazbeni izdavači već se dugo žale da njihova imovina nije dovoljno zaštićena i da je korisnici preuzimaju pomoću različitih programa kad god to žele. Tijekom 2018. to bi se moglo promijeniti, budući da je YouTube najavio izravniju borbu protiv ilegalnog pretvaranja video sadržaja u audio. Još uvijek nema podataka o tome što će YouTube napraviti, ali vjerojatno ćemo vidjeti neke alate namijenjene borbi protiv ovog problema.

4) Piratski stranice uvode izravni streaming: ne preuzimajte sadržaj s torrent stranica, gledajte ga direktno, poput Netflix, Amazon Prime ili nekog drugog servisa. Koliko će ova vrsta “potrošne” torrent sadržaja biti uspješna, vidjet ćemo u skoroj budućnosti, no veliki broj vodećih web torrent stranica najavljuje da će se u nekom trenutku prebaciti na streaming kvalitetnog video sadržaja (ilegalnog, naravno).

5) Modernizacija torent stranica: Tijekom 2018, pretraga torenata postati će bolja i brža, a umrežavanjem najvećih stranica kroz sustav pretraživanja, o kojemu se priča već neko vrijeme, omogućit će preciznije i relevantnije pretraživanje sadržaja i odabir najboljeg sadržaja. Modernizacija stranica već je objavljena, s ozbiljnom reorganizacijom, i za The Pirate Bay, koji puni 15 godina.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook