Amazon otvara prvu potpuno automaziranu trgovinu namirnica u kojoj nećete morati skenirati robu

Trgovine bez blagajni budućnost trgovine na malo?

Nakon godine dana odgode, Amazon GO konačno otvara prvu potpuno automatiziranu trgovinu namirnica “bez redova, blagajni i bilo kakvih prijava” u SAD-u (Seattle), koja bi mogla biti prekretnica u svijetu trgovine na malo.

Amazon ovu tehnologiju naziva “Just Walk Out”, odnosno “Samo iziđite”. Radi na temelju računalnog pregleda, algoritama dubinskog učenja i fuzije senzora – od kojih su neke korištene za razvoj bespilotnih automobila. Za korisnike će to izgledati ovako: prijavite se na Amazon Go aplikaciju pri ulasku u trgovinu, pokupite što želite i iziđete vani. Navedena tehnologija će pratiti što uzimate ili vraćate na police, zabilježiti sve na “virtualna kolica” te naplatiti robu putem aplikacije nakon što napustite trgovinu.

Za sada se ovaj koncept testira samo na manjem uzorku, a već se sada otvorila tema njegovih mogućih implikacija. Naravno, najveći je problem zatvaranje radnih mjesta budući da je u SAD-u preko 3,5 milijuna ljudi bilo zaposleno na blagajničkim poslovima u 2016. godini. Amazon Go trgovina limitira potrebu za radnicima, pa bi tisuće mogle ostati bez posla. Potreba za drugim radnicima ostaje jer je i dalje potrebno slagati police, komunicirati s kupcima i dr.

Izvor: CNBC

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook