Google kažnjen s 2,46 mlrd.€ zbog kršenja antimonopolskih propisa!

Europska Unija je kaznila Google s rekordnih 2,46 mlrd.€ zbog kršenja antimonopolskih propisa, javljaju svjetski mediji. Odluka je uslijedila nakon sedmogodišnje istrage kompanijinih algoritama za pretragu, što je završilo zaključkom da je “Google zloupotrijebio svoj dominantan položaj favorizirajući vlastitu uslugu koja služi za uspoređivanje cijena prilikom kupovine”. 

Današnja presuda donosi rekordnu kaznu ikad “uručenu” od strane izvršnog tijela EU – Europske Komisije, nadilazeći onu iz 2009. godine, kada je Intel penaliziran sa 1 mlrd.$.

Glavna meta istrage je bila Google Shopping značajka ugrađena u kompanijinu online tražilicu, a koja je prikazivala rezultate “bez obzira na njihove zasluge” i izuzimala suparničke usporedbe cijena. Iz EU su još dodali da Google, iako je nadmoćan na europskom tržištu, nebi smio aktivno potkopavati konkurenciju.

Nakon presude, ovaj informatički gigant bi trebao promjeniti način na koji njegovi algoritmi rangiraju web stranice, a ono bi trebalo “biti u skladu s jednostavnim načelom jednakog tretmana konkurentskih usluga za cjenovnu usporedbu i njegove vlastite”. Ako ne prestane s trenutnim ponašanjem, Google će snositi visoke penale računane na dnevnoj razini.

Google će se moći žaliti na ovu odluku i odgoditi njenu provedbu na nekoliko godina, a već su, naravno, izjavili da se ne slažu s današnjim zaključcima suda.

 

 

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook