Koja je razlika između Qualcomm Snapdragon 200, 400, 600 i 800 procesora?

Qualcomm je najpoznatiji proizvođač procesora za pametne telefone u svijetu. Postoji velika šansa da vaš smartphone radi s Qualcomm procesorom – obično poznat kao Snapdragon SoC.

Što je SoC?

SoC označava sustav na čipu i obuhvaća sve glavne komponente kao što su CPU (centralna jedinica za obradu), GPU (jedinica za obradu grafike), modem itd.

Qualcomm je napravio različite procesore za različite telefonske linije. “Svaki Snapdragon procesor dizajniran je kako bi mobilnim korisnicima pružio savršenu ravnotežu snage i učinkovitosti. Rezultat je širok spektar mobilne tehnologije koja je dovoljno inovativna da nosi naziv Snapdragon”, kaže Qualcomm.

Qualcomm Snapdragon 200

Serija 200 koristi se za low-end smartphone uređaje. Ovi telefoni imaju minimalnu specifikacijsku potrebu za pokretanje uređaja, na primjer – 4 GB ROM, 1 GB RAM-a.

“Procesori Snapdragon serije 200 napravljeni su kako bi omogućili glatku navigaciju i prebacivanje između aplikacija, te uz to nude i podršku za HD slike i vrhunski zvuk”, objašnjava Qualcomm.

Zahvaljujući kineskom OEM-u, dobivamo uređaje srednjeg ranga po cijeni uređaja niskog ranga. Kao rezultat toga, procesore iz ove serije vrlo je teško naći ovih dana, Nokia 2 je nedavna iznimka.

Qualcomm Snapdragon 400

Ove procesore možemo pronaći u entry-level uređajima, Snapdragon 400 se uglavnom koristi za jeftinije smartphone uređaje i smartwatchove.

Snapdragon 410 bio je Qualcommov prvi 64-bitni mobilni SoC i može podržati Adreno 306 GPU, Cat 4 4G LTE i kamere do 13Mp.

Snapdragon 450 najnoviji u seriji nudi hrpu poboljšanja poput Adreno 506 GPU, X9 LTE ​​modema, Full HD video snimke pri 60fps itd.

Qualcomm Snapdragon 600

Serija 600 se nalazi u mid-range pametnim telefonima i pruža odlično korisničko iskustvo.

“Ova serija procesora nudi podršku za 4K Ultra HD snimanje i reprodukciju, naprednu kameru, višekanalni audio i proširene mogućnosti povezivanja. Procesori Snapdragon serije 600 odlični su za snažne smartfone i tablete”, objašnjava Qualcomm.

615 je Qualcommov prvi okta-core procesor. Godine 2017., Qualcomm je najavio najnoviji SoC u ovoj seriji – 660.

660 nudi do 30% bolje grafičke performanse i dvostruku brzinu odlazne veze LTE u usporedbi s prethodnom generacijom. Ima okta-core Kryo 260 CPU, Adreno 512 GPU i Qualcommov X12 LTE modem.

Qualcomm Snapdragon 800

800 je najbolji Qualcommov proizvod i nudi najbolje procesorske performanse za pametne telefone. To su svi procesori koji se koriste u flagship telefonima.

“Snapdragon 800 je dizajniran kako bi omogućio vrhunsko korisničko iskustvo”, objašnjava Qualcomm.

Qualcomm Snapdragon 835 je najnoviji procesor koji se koristi u mnogim aktualnim flagship telefonima i nudi mnoge nevjerojatne značajke kao što su LPDDR4 RAM podrška, HDMI 2.0, Bluetooth 5.0, brzo punjenje itd.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook