Zavirite unutar najtajnije Appleove tvornice u Kini!

Kako izgleda Pegatron, mjesto gdje se rađaju iPhoneovi?

Pegatron Corp. naziv je najtajnijeg Appleovog postrojenja koje se nalazi u predgrađu Šangaja.

U 9 ujutro tisuće zaposlenika, odjevenih u ružičaste odore, spremno je za posao. Svi moraju proći obavezan sken lica te swipeat svoje značke kao dio sigurnosnog protokola, koji uz sigurnosnu funkciju služe kako radnici ne bi radili prekovremeno. Čitav proces traje samo nekoliko sekundi!

Tako izgleda početak radnog dana u carstvu gdje nastaju jedni od najpopularnijih i najprodavanijih smartphoneova danas. Ovakve informacije i protokoli izašli su na svijetlo dana radi brojnih optužbi koji su upućeni Appleu radi iskorištavanja radnika u velike prekovremene sate, te je upravo zato Apple odlučio pokazati kako funkcionira čitav proces rada u Pegatronu.

John Sheu, glavni direktor Pegatrona, novinare je upoznao s činjenicom kako je u Pegatronu zaposleno više od 50 000 radnika, te je njegov glavni zadatak u tvornici paziti kako bi radnici ostali fokusirani na rad, odnosno ne gubili dragocjeno vrijeme.
Nakon skeniranja lica i sigurnosnih provjera kroz razne detektore metala, da se ne bi spriječilo bilo kakvo curenje informacija putem kamera, mobitela i sličnog, radnici prolaze kroz podij na čijim zidovima vise motivacijski posteri, te prolaze kroz stubište, dolaze do ormarića gdje svoju obuću mijenjaju sa plastičnim papučama. Oobavezno na glavi nositi plavu mrežicu.
Već u 9:20 grupiraju se u grupama po 320, s militarnom preciznošću, poredani u 4 reda gdje čekaju prozivku. Direktor ih skenira i nakon toga (točnije, 6 minuta nakon), odlaze u dio tvornice za produkciju i slaganje uređaja.
Spomenuti Pegatron tvornica je koja pokriva površinu ugrubo 90 nogometnih igrališta. U samom centru nalaze se vatrogasna i policijska postaja te poštanski ured. Također, imaju svoju autobusnu liniju, tratine i ogromne kafiće. Sive i smećkaste zgrade takve su sa namjerom invokacije tradicionalne kineske arhitekture.
No, iako su pustili reportere unutra, neki tvrde da je to samo pokušaj maskiranja (ili naizgled ispravljanja) stvari koje se zapravo događaju, poput vrlo niskih plaća te, da bi dosegli minimalac, radnici naprosto moraju raditi prekovremeno što baca sjenu na čitv proces skeniranja i ostale ceremonije opisane na početku. Je li to bila predstava za novinare ili se Pegatron doista trudi promijeniti stvari na bolje?
Tim Cook brani ugold kompanije izjavom kako je proveo brojna ispitivanja i provjere unutar kompanije te opovrgava sve napad.
Jedan radnik je izjavio kako ljudi zapravo žele raditi više radi bolje plaćenih prekovremenih, što kaže sad s provjerama i nije baš moguće. No, s druge strane nekima ta “opuštenost” paše.
Najveća ironija leži u tome što im je prosječna plaća između 650 i 850 dolara, manje nego cijena iPhonea u Kini…

Izvor: Bloomberg

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook