Znate li kako je Google dobio ime?

Sigurno svakodnevno koristite Google i to ne samo kad trebate nešto pretražiti, već i u svome govoru i pismu, no jeste li se ikada pitali kako je Google dobio svoje popularno ime? Odgovor na ovo pitanje vjerojatno zna manje od 1% korisnika najpopularnijeg internetskog preglednika.

Tvorci Google pretraživača Larry Page i Sergey Brin u 1996. (dvije godine prije pokretanja stranice) radili su na imenu svog projekta i nazvali ga „BackRub”.

Naravno, nisu bili sretni i okrenuli su se imenu Google. Google pogrešno izgovorena riječ Googol, pa je naziv najpoznatijeg svjetskog web preglednika izveden iz Googol-a. Paige i Brin su morali promijeniti Googol pojam, jer je ta domena već bila zauzeta na Internetu i nakon nekoliko kombinacija Google im se činio najprivlačnijim.

Googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg je niz od 100 nula.

Riječ Googol je bila kao stvorena za Pagea i Brina, jer je savršeno preslikavala značenje njihovog internet pretraživača – sortiranje i pronalaženje velike količine informacija, činjenica, web stranica, slika, datoteka, brojeva i drugih sadržaja dostupnih na mreži.

Pojam Googol prvi je upotrebio američki matematičar Edvard Kasner 1938. godine.

Pogledajte bivšu direktoricu Googlea, a zatim Yahooa, Marisu Mayer, kako objašnjava podrijetlo riječi Google. U vrijeme snimanja ovog videozapisa, Marisa je bila jedan od najvažnijih Googleovih zaposlenika.

0 Komentara

Napišite komentar

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

O nama Pišite nam Twitter Facebook